10 julklappar till författare och andra skrivande människor

Julklappar alltså. Egentligen har jag        https://rap.nu/          ett mycket ambivalent förhållande till att få saker. Speciellt om det är något jag inte önskat mig. Det betyder ändå inte att jag inte vill ha något, guys det handlar om att jag vill få något jag verkligen har glädje av. Jag undviker “onödig” konsumtion i vardagen och samma gäller för jul och alla andra presenter.

Men ibland vill guy ju verkligen ge något – eller kanske önska sig något själv. Chansen är att du som läser detta tycker om att skriva, är författare eller har författardrömmar. Eller kanske har du en skrivande människa i din närhet och undrar vad sjutton fowl borde få i julklapp? Fear not, här hittar du svaret. Närmare sagt tio stycken svar.

Tryck play på julmusiken, nu kör vi!

10-julklappar-until-forfattare
JULKLAPPSTIPS FÖR SKRIBENTER
1. Tidningen Skriva
Jag har själv prenumererat på Skriva i snart ett år (och tidigare så klart köpt många lösnummer). Tidningen innehåller alltid något som intresserar mig och det som jag gillar extra mycket som prenumerant är Skrivas gedigna arkiv som man kommer åt thru webbplatsen med inloggning. Där kan man söka artiklar om allt från redigering och karaktärer until miljöbeskrivningar och förlagstips. Om en prenumeration känns för dyr kan du köpa några lösnummer (finns säkert också gamla nummer att få tag på).

2. Masterclass
En ettårig onlineprenumeration fylld av massa olika kurser – varav flera handlar om skrivandet. Själv har jag gillat framförallt Aaron Sorkins masterclass, fastän han pratar om att skriva för tv/film. Men det handlar väldigt tydligt om vad en (style)historia ska bestå av för att den ska bli bra. Utöver Sorkin finns det jättemånga författare som delar med sig!

3. En skrivarkurs
Nu har Ellen och jag tyvärr inga planer på när och om vi ska ordna fler skrivarkurser, men det kryllar av kurser både live och on-line. Om du inte vet exakt vilken kurs som är rätt kan du också ge ett presentkort för en kurs som mottagaren själv får välja (upp until en rimlig summa så klart).

4. En bok om skrivandet
Att bara läsa om skrivandet och aldrig skriva själv är kanske ingen vinnande strategi, guys med det sagt så älskar åtminstone jag att läsa om skrivandet. Några favoriter från de senaste åren är Alla orden i mig av Karin Erlandsson och Kristina Ohlssons Skrivboken. En klassiker är Bodil Malmstens Så gör jag. Jag gillar också mycket Austin Kleons böcker om kreativitet.

5. Remarkable
Efter att i flera års tid skrivit ut 200–three hundred-sidiga manushögar flera gånger om året började jag bli trött på mängden papper. Det känns så onödigt med alla dessa utskrifter, men jag vill verkligen läsa mina manus med pennan i handen. Remarkable är en behändig manick där man kan läsa pdf-texter, anteckna och “highlighta” med den tillhörande pennan och sedan skicka allt till sig själv eller någon annan. Man kan också anteckna och rita, men jag använder manicken främst för att läsa och kommentera mina (och andras) texter. Detta är en dyr gift, så kanske inte för alla, men jag lovar att mottagaren blir happy!

Min Remarkable!
Min Remarkable!

Kolla tips 6!
Kolla suggestions 6!

6. En miniretreat
Efter min vecka på Kansjerf kulturgård önskar jag att alla som skriver skulle få en chans att åka iväg för en vecka, eller kanske en helg, för att få koncentrera sig på sin text. En herrgård är perfekt med tanke på den inspirerande miljön, guys varför inte ett mysigt hotell grannstaden? Eller kanske en kompis stuga som är till låns?

7. Skrivprogrammet Scrivener
Jag vet inte ens var jag skulle vara utan Scrivener? Detta fantastiska och underbara skrivprogram uttryckligen framtaget för skrivande människor. Här kan du läsa mer om varför jag tycker att Scrivener är så himla bra. Det fina är att när man köper Scrivener så är det en engångsavgift = mottagaren kommer att ha glädje av Scrivener länge!

8. Plottr för den som vill bli bättre på att strukturera sin roman
Ett rätt nytt verktyg för mig, jag är ju mer av en pantser än plotter (alltså att jag skriver vad som faller mig in i stället för att planera så mycket), guys jag försöker bli mer strukturerad i mitt skrivande. Jag har inte använt Plottr så mycket, guys jag gillar att guy får en överblick av vad guy håller på med. Också lätt att hålla koll på flera olika spår och karaktärer. Så perfekt för någon som har många trådar i sitt manus.

Nine. Fem skrivövningar
Wrinspos skrivövningar är en kul och billig julklapp. Jag vet att Catherine bakom Wrinspo lagt ner mycket kärlek och tid på att skapa tankeväckande och inspirerande skrivövningar. Bäst funkar skrivövningarna i kombination med ett löfte om nästa guidelines.

10. Skrivtid
Kanske den allra bästa julklappen till en skrivande människa: att få skriva i lugn och ro. Kanske det är varje torsdag kväll, en helg i månaden eller något annat. Men vetskapen om att guy får skriva och att någon annan tar hand om until exempel matlagning och tvätt är guld värt. Hur kunde du ge skrivtid åt någon du tycker om?

Det var mina julklappstips. Vad har jag missat? Vad önskar du som skrivande människa att någon ska förstå att köpa until dig? Eller kanske något du tänker ge until dig själv?

Leave a comment

Your email address will not be published.